Menu

Rica en patrimoni natural

La Serra de Segària

És una alineació muntanyosa bètica que s’estén de NE a SO i una barrera física que separa el Verger dels pobles veïns Benimeli i Beniarbeig i és compartida també per les de Dénia i Ondara. La singularitat més destacada d’aquest bonic paratge de 94.000 m2 d’extensió, és que té un vèrtex geodèsic de tercer ordre en el cim de la Segària, de 506 metres sobre el nivell del mar.

Vista aérea de la Serra de Segària.

La serra es divideix a parts iguals entre la grandiositat de les seues parets rocoses, amb capritxoses formes i dissenys, i les magnífiques panoràmiques que ens ofereix el riu Girona, la Vall de Gallinera, el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva i la costa del mar Mediterrani.

Vista panorámica nord des des el llom de Penya Roja. La Marjal Pego-Oliva.

Rica en patrimoni natural i cultural.

La Serra de Segaria es un paratge natural d'altíssim valor natural, cultural i paisatgístic, prova d’això son el paratges, coves, avencs, cims, fonts, etc., que es poden trobar en ella. La Serra ha estat utilitzada per l'home des de la prehistòria fins a l'actualitat. Una prova d'això és la COVA FOSCA, que ha estat habitada en el neolític, emprada com a cova funerària en l'eneolític i posteriorment, a l'època ibèrica seria un santuari que podria haver perdurat fins al moment romà. En el seu interior aparegueren uns vasos especials (caliciformes) que es relacionen amb aquestes pràctiques religioses dels ibers. L’existència de gotets i platets en forma de dipòsits connecten amb els rituals de libacions en honor d’una divinitat.

Restes arqueològiques de la cova Fosca que es troben al museu d’Alcoi.
Morro de les Coves on es troba la Cova Fosca.

Com arribar a Segària. El Verger:

S'accedeix a esta localitat per carretera, des d'Alacant a través de la N-332 o per la autopista del Mediterráni, a la seua eixida per Ondara o Oliva.

Punt d’accés a Segària des de la carretera N-332.

El Verger – Poble

El municipi del Verger compta amb una població propera als 5.000 habitants. Es troba molt prop de la costa (25m nivell del mar), entre València i Alacant, a uns 100 kilòmetres de cadascuna d'estes capitales de província. Se sitúa al nordest de la província d'Alacant i pertany a la comarca de la Marina Alta.

Plaça de les Escoles. Ajuntament del Verger.

Encara que El Verger ha segut un poble tradicionalment dedicat a feines agrícoles, especialment cítrics i cultius de regadiu, en l'actualitat cobra cada vegada més importància el sector serveis i desenvolupament turístic.

El seu terme municipal, de 8,2 km2 de superfície, ocupa part del delta del riu Girona dins d'una extensa zona de regadiu especialitzada en cítrics i limita amb els de Beniarbeig, Benimeli, Pego, Dénia, Ondara i Els Poblets.

El riu Girona al seu pas pel Verger.

La Serra de Segària i el riu Girona son els dos elements naturals que marquen la personalitat del Verger. La muntanya es troba a l'oest de la població i es una barrera física. En canvi el riu Girona te un paper vertebrador, es el fil conductor que vincula les localitats situadae al llarg del seu curs fluvial: des de que náix en Alcalà de la Jovada fins a la seu desembocadura en La Almadrava en Les Marines de Dénia.

Clima

El Verger gaudeix d'un clima mediterrani amb temperatures suaus en hivern i caluroses en estiu. Només en els mesos centrals de l'hivern les temperatures son més baixes, uns deu dies les temperatures apleguen als 0º. Pel contrari alguns dies d'estiu la temperatura pot pujar dels 40º. La temperatura mitjana anual és aproximadament de 17ºC.

Vista del cim de Segària de la platja de les Deveses.

Pel que fa a les precipitacions els seus registres són molt desiguals al llarg de l'any. Són més abundants en primavera i hivern. En l'estació estival són pràcticament inexistents i no apleguen a superar els 10mm. La precipitació mitjana anual és de 535 mm.

Coordenades:

  • Latitut: 38º50’34’’N
  • Longitut: 0º00’34’’ O
Vista des des la Marjal Pego-Oliva.

Hi han altres enclaus naturals de gran interés en la zona pròxima a Segària:

  • Barranc de l’Infern
  • Parc natural del Montgó
  • La marjal de Pego-Oliva
  • Cicloturisme Familiar: Denia – El Verger/ Parc Natural La Marjal Pego-Oliva.